Hoe wordt kraanwater gezuiverd voordat het uit de kraan komt?

Voordat dat frisse straaltje water uit je kraan spettert, heeft het al een hele reis achter de rug. Geen first-class vlucht, maar wel een indrukwekkende schoonmaakbeurt. Hoe wordt dat eigenlijk geregeld?



De oorsprong van kraanwater

Je draait de kraan open en voilà: water. Makkelijk zat, toch? Maar dat heldere straaltje heeft al een flinke reis achter de rug. Kraanwater komt meestal uit rivieren, meren of diep uit de grond – letterlijk. En nee, het komt er niet als kristalhelder bergwater uit zoals in die frisse spa-reclames. Het zit vol met van alles: bacteriën, mineralen, soms zelfs modder of bladeren (ja, echt). Dus voordat dat water jouw kopje thee mag vullen, moet het eerst flink in de wasstraat.



De belangrijkste stappen in waterzuivering

Water wordt niet zomaar drinkbaar – daar komt een heel zuiveringsproces bij kijken. En hoewel dit per land en regio een beetje kan verschillen, is de aanpak vaak vergelijkbaar. Zie het als een soort ‘Glow Up’ voor water:

  • Filtratie: Eerst gaan de grove stukken eruit. Denk aan zand, blaadjes of dat verdwaalde insect dat iets te avontuurlijk was.
  • Bezinking: De zware jongens zakken naar de bodem. Een soort stoelendans, maar dan zonder stoelen – wie te zwaar is, moet eruit.
  • Biologische zuivering: Hier komen de goede bacteriën in actie, die het organisch vuil als lunch gebruiken. Nature doing its thing.
  • Chemische desinfectie: Dan komt het grote schoonmaakteam: chloor, ozon of UV-licht. Weg met de ongewenste microbe-party.

Het resultaat? Fris, helder water dat je met een gerust hart kunt drinken (en waar je koffie tenminste niet naar sloot smaakt).



Waarom smaakt kraanwater soms anders?

Heb je ooit water geproefd op vakantie en gedacht: “Wat is dit nou weer?” Je bent niet gek. De smaak van kraanwater verschilt per regio – en dat komt door de mineralen die erin zitten én de manier waarop het wordt gezuiverd. Sommige landen houden bijvoorbeeld van een scheutje chloor in hun water – niet giftig, maar je proeft het wel. Hier in Nederland gebruiken we meestal UV-licht en zandfilters, wat een stuk neutraler smaakt. Dus ja, dat kraanwatertje uit Zuid-Frankrijk? Dat smaakt anders dan die uit je keuken in Nederland. Lekker internationaal tintje aan je glaasje H2O!