Zet je een bakkie en denk je: “Hmm, dit smaakt... vreemd bekend, maar niet op een goede manier”? Grote kans dat het niet aan je bonen ligt, maar aan het kraanwater uit je keukenkraan.
De invloed van waterkwaliteit op smaak
Koffie en thee – het zijn voor mij geen drankjes, maar heilige rituelen. Maar wist je dat de smaak van je geliefde bakkie pleur (of dat rustgevende theetje ’s avonds) flink beïnvloed wordt door wat er uit je kraan komt? Water is namelijk niet zomaar water. Als het smaakt alsof je net een duik hebt genomen in een zwembad met een kalkafzetting van hier tot Tokio, dan proef je dat gegarandeerd terug in je kopje. Chloor of een overload aan mineralen kunnen de smaak van je koffie serieus verpesten. En geloof me: als je ochtenden al zwaar zijn, heb je tenminste recht op een fatsoenlijke espresso, toch?
Hard versus zacht water
Als je ooit thee hebt gezet in een gebied met hard water, dan weet je wat ik bedoel: het smaakt... tja, alsof het aroma zich verstopte in de kelder. Hard water kan bittere of vlakke smaken geven, alsof de thee zijn beste tijd al gehad heeft voordat je het zakje überhaupt openmaakte. Zacht water daarentegen? Dat is de rode loper voor theebladeren – de smaken komen ineens tot leven alsof je in een hippe theebar in Amsterdam zit. Vooral bij groene en witte thee merk je dit goed. Ooit gedronken met zacht water? Gamechanger.
Kraanwater filteren voor een betere smaak
Nu denk je misschien: “Moet ik dan flessenwater gaan halen voor elke cappuccino?” Gelukkig niet. Een simpel waterfilter – zo’n kannetje van de supermarkt of een filter op je kraan – doet vaak al wonderen. Het haalt dat scherpe chloorluchtje eruit en tempert de mineralen een beetje. Resultaat: je koffie smaakt ineens alsof je hem bij een hipsterkoffiezaak hebt gehaald, maar dan zonder de barista die je naam verkeerd op de beker schrijft. Kleine moeite, groot verschil. En hey, het is ook nog goed voor je waterkoker. Win-win!